Rata gris o rata de claveguera Rattus norvegicus

Aspecte: Mesura de 21 a 27 cm de longitud, la cua té de 17 a 22 cm i pesa de 280 a 520 g. El cos és tosc i la cua coberta d’escates en anell; el mantell és gris fosc en el llom. El musell és més rom i les orelles més curtes que les de la rata negra. Trobem els excrements en grup, però a vegades dispersos. Fan uns 20 mm de llargària.

Hàbitat i comportament: Té hàbits nocturns i és molt hàbil dins l’aigua, i, a diferència de la rata negra no és bona trepadora. Excava xarxes de túnels i coves. És omnívora, encara que prefereix els cereals, ous, carns i animals petits. La seva oïda i olfacte són excel·lents. És una espècie gregària, essent cada individu part d’un grup jeràrquic i disciplinat. Freqüentment hi ha conflictes i a vegades tenen veritables guerres entre dos grups. Rebutja els objectes no familiars durant dies (exemple: esquers).

Cicle biològic: Les femelles, després d’una gestació de 21 a 23 dies, pareixen de sis a catorze cries cegues i sense pèl. Tenen de dos a vuit ventrades per any. Viuen fins a tres anys.

Importància sanitària i riscos: Transmet malalties greus, com infeccions per Hantavirus, leptospirosi, criptosporidiosi, febre hemorràgica viral i febre Q. És una de les plagues de mamíferes més importants. En molt pocs casos, les seves puces han transmès la pesta bubònica, que és generalment transmesa per les puces de la rata negra.

Cercador d’Espècies

DES DE CÈNTRIC OFERIM ELS NOSTRES SERVEIS A QUALSEVOL LLOC ON CALGUI UN CONTROL DE PLAGUES PROFESSIONAL