Ordre: Blattodea.
Família: Blattidae / Blattellidae.

Característiques generals

Les paneroles, són insectes terrestres amb el cos aplanat i de colors que van del negre a tonalitats més marronoses. Tenen, dos parell d’ales i antenes llargues i ben diferenciades. A Espanya es troben, principalment tres espècies causants de plaga, que poden actuar com a vectors de diferents malalties no desitjades, les paneroles germàniques, orientals i americanes. Les paneroles es troben entre els animals més resistents del planeta, algunes espècies són capaces de mantenir-se actives durant un mes sense menjar

On les podem trobar

És habitual trobar aquests insectes allà on trobem punts d’escalfor, com per exemple en els motors de les neveres, a prop del microones i també allà on s’acumulin aliments (magatzems, rebost, etc.). També podríem trobar-les associades als baixants d’aigua i al llarg de les instal·lacions elèctriques principals.

Com les controlem

Hi ha diverses tècniques d’aplicació per a fer front a aquests insectes. Tot dependrà del tipus de paneroles, la singularitat de cada cas i la magnitud de la infestació. Generalment, optem per la utilització de gels insecticides amb la posterior col·locació de trampes amb feromones. Es poden fer servir altres tècniques com la polvorització d’insecticides, etc. Sempre serà important la recomanació de corregir aspectes estructurals de les instal·lacions a tractar (segellar determinats forats, etc.).

Importància sanitària

En general, excreten mentres mengen sobre els aliments que estan al seu abast, per la qual cosa poden contaminar-los amb diversos agents patògens que porten externa i internament en els seus cossos. Actuen també com a desencadenants de processos al•lèrgics.
La infestació d’una instal•lació amb paneroles pot ésser, de vegades, un indicatiu de manca d’higiene, però no sempre, donat que poden provenir amb facilitat de l’exterior.

En el seu sistema intestinal tenen quistos d’Entamoeba histolytica, Escherichia coli, Endolimax nana i ous d’Ascaris lumbricoides, Enterobius vermicularis, …i també alguns virus patògens i bacteris de tipus enterobacteris.