Una nova panerola exòtica a la Península Ibèrica

Una nova espècie de panerola exòtica s’ha establert a la Península.  S’anomena Shelfordella lateralis i de moment hi ha registres a Almeria, on està establerta, així com a la zona portuària de Barcelona i del Prat de Llobregat. Es troba freqüentment en zones urbanes, en hàbitats exteriors, com jardins o clavegueres, i també a l’interior de tot tipus d’edificis.

Actualment, a l’entorn urbà de la Península Ibèrica hi trobem les paneroles Blatta orientalisBlattella germanicaPeriplaneta americana i Supella longipalpa, a les quals ara s’hi suma la panerola Shelfordella lateralis (= Blatta lateralis).

Adrià Miralles-Núñez, Carlos Prada i Álvaro Pérez-Gómez en el seu article “Confirmació de la presència de Shelfordella lateralis a la Península Ibèrica i primers registres per a Catalunya”, publicat recentment en el Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), confirmen l’establiment d’aquesta panerola a la ciutat d’Almeria, després d’observar la seva presència en un jardí urbà de la ciutat el 2017 i comprovar que l’espècie segueix en el mateix entorn tres anys després.

D’altra banda, aporten els primers registres de la nova espècie a Catalunya, concretament un mascle adult de S. lateralis a l’interior d’un edifici del polígon industrial Pratenc (Prat de Llobregat) i ooteques, nimfes i adults (mascles i femelles) en registres d’aigües pluvials i caixes de reg de zones enjardinades properes durant el passat mes de juliol.

Shelfordella lateralis, també coneguda com escarabat de Turquestan, és originària de zones d’Àsia Central i Orient Mitjà i es troba en procés d’expansió. Probablement a través del transport de mercaderies, el 1978 l’espècie va arribar a Califòrnia (EUA) des d’on es va expandir a altres regions de país. El 2003 es va registrar al Japó i el 2015 a Mèxic. A Europa es va registrar per primera vegada a Sardenya (2007) i posteriorment a Almeria (2017), a Grècia i a Turquia (2020).

La seva localització en les dues ciutats portuàries d’Almeria i Barcelona pot suggerir que ha estat introduïda amb el transport de mercaderies, però hi ha també la hipòtesi de fuites d’exemplars en la seva cria i comercialització com a aliment per a amfibis i rèptils mantinguts en captivitat.

S. lateralis es pot trobar en jardins, clavegueres o abocadors, però també a l’interior d’edificis. Té una gran capacitat de reproducció, una femella adulta pot arribar a dipositar fins a 25 ooteques i pot viure fins a 612 dies, i el seu desenvolupament és ràpid, el que pot afavorir el seu potencial de convertir-se en plaga urbana. Pel que fa a les seves interaccions amb altres paneroles plaga, als EUA, s’ha constatat que Shelfordella lateralis competeix amb Blatta orientalis per refugi, i que està desplaçant a aquesta última espècie, la qual té una capacitat de reproducció molt menor i un desenvolupament més lent.

El seguiment de l’espècie durant els propers anys permetrà observar si es queda a la zona del port de Barcelona o dóna el salt cap a la ciutat.

Font: Adrià Miralles-Núñez, Carlos Prada i Álvaro Pérez-Gómez: Confirmació de la presència de Shelfordella lateralis (Walker, 1868) (Blattodea: Blattidae) a la Península Ibèrica i primers registres per a Catalunya. A través de higieneambiental.com.