Com podem evitar una plaga de rosegadors?

Sabem que la raó per la qual rates i ratolins arriben a llars, locals i zones properes és senzilla, especialment menjar i refugi que estigui més fàcilment disponible. Tenint en compte aquest punt important, el primer pas per evitar que les rates envaeixin la nostra llar o negoci és mantenir el menjar fora de l’abast d’aquests rosegadors. Recordeu que rates i ratolins utilitzaran tots els túnels o forats per arribar al seu objectiu, de manera que abans de moure el menjar, assegureu-vos que aquests animals no poden passar a través de cap tipus de forat, pas, o esquerda. Un altre factor important per mantenir allunyats  els rosegadors és la neteja, especialment en els racons darrere de mobles, prestatgeries i altres coses.

La zona on es guarden les escombraries també s’ha d’inspeccionar i netejar, ja que es tracta d’un grup d’elements en descomposició, i no només arribaran mosques, sinó també rosegadors no desitjats. Si teniu un jardí, també ho heu de tenir en compte, ja que les rates o ratolins són més propensos a establir-se en àrees no fàcilment detectables.

Si heu pres les mesures necessàries per evitar una plaga de rosegadors, però  encara han entrat al vostra edifici, disposem  de diferents sistemes de control de rosegadors, per la qual cosa avaluarem la situació i triarem el tractament més adient per a cada entorn i circumstància.

 

Tipus més comuns de rosegadors

Sabem molt bé que depenent d’on ens trobem, hi haurà diferents tipus de rosegadors. Si bé sabem el que busquen en primer lloc, poden ser desconegudes dades importants com les seves característiques i hàbits, que poden suposar una amenaça per a la nostra salut, si romanen molt de temps el risc augmentarà.

Ratolí domèstic – Mus musculus: El ratolí domèstic és el tipus més comú dins els edificis, amb la seva mida que és inferior a 10 cm,  és fàcil que s’instal·li en edificis.  A més, atès que el seu radi d’actuació està entre 3 i 10 metres, no solen desplaçar-se gaire lluny i és difícil que abandonin un espai que els hi és agradable. Són àgils, salten i poden escalar fàcilment.

Rata gris o de clavegueram – Rattus norvegicus: És un rosegador que prefereix estar a prop dels humans, perquè saben que seran capaços d’obtenir el menjar amb més facilitat. Aquests animals solen cavar forats en soterranis, clavegueres i túnels, han aconseguit adaptar-se a diferents llocs sempre que estiguin a prop de fonts d’aliment segures. També són molt àgils, aconsegueixen escalar diferents tipus de parets, fins i tot parets llises. Poden rosegar fusta, cables, canonades i parets, de manera que poden causar molts problemes.  Mesuren entre 27 i 36 cm.

Rata negra o rata dels vaixells – Rattus rattus: Moltes viuen en zones costaneres, ports i zones properes,  però s’han anat estenent a la recerca d’altres llocs per proliferar. Solen moure’s per magatzems, cobertes, àtics ja que prefereixen zones altes.  Aquest tipus de rates tenen una dieta molt diversa i se solen veure més a la nit. La longitud d’aquests rosegadors sol ser d’entre 32 i 46 cm.