Xinxes del llit

Les xinxes del llit Cimex lectularius (espècie cosmopolita) i Cimex hemipterus (es troba més en tròpics i subtròpics), són uns insectes que s’alimenten de la sang dels humans.  Són de color marró vermellós, mesuren uns 5mm de longitud i les seves picades solen ser en forma de pàpules (ronxes) més grans d’1cm, que causen picor i inflamació i poden tenir una part de color vermell fosc al mig. Normalment es troben varies picades en grup o en línia, sobretot a la cara, coll, braços i mans. Les xinxes solen ser més actives de nit i solen picar-nos quan dormim.

Per poder determinar que ens han picat les xinxes hem d’examinar sobretot els matalassos i la roba de llit, les esquerdes de les parets, els mobles, panells de fusta o fins i tot els quadres, on poden amagar-se. Podrem observar unes taques fosques, que són els excrements, al voltant dels amagatalls, i taques de color marró-vermellós, que són les restes de sang, en els matalassos i llençols. A part, si n’hi ha una gran quantitat, notarem la mala olor que desprenen les seves secrecions. I per últim, també podrem observar els insectes adults, nimfes, exúvies (les restes d’exoesquelets buits) de color groc pàl·lid, o bé, els seus ous.

Els últims anys ha tingut lloc un ressorgiment d’aquesta plaga, degut a noves resistències de les xinxes als insecticides i a l’augment de viatges globals per part dels humans. Les xinxes poden viatjar amb nosaltres, a la roba o a les motxilles, i per tant el risc de trobar-ne augmenta si passem temps en llocs on s’hi allotja gran quantitat d’hostes nocturns. Per prevenir una infestació als habitatges haurem d’evitar la seva entrada, tenint una bona higiene, evitant la introducció de mobles de segona mà i revisant la roba, motxilles i equipatge, amb els quals les xinxes poden viatjar i dispersar-se.

Per controlar-les un cop ja existeix una infestació, haurem de contactar amb un professional del control de plagues, ja que els insecticides domèstics només farien empitjorar la situació i dispersar els insectes.  A part, es recomana passar l’aspiradora, segellar esquerdes i eliminar amagatalls, i rentar la roba de llit a alta temperatura, com a mínim a 60ºC.