El peixet de plata és un insecte àgil que deu el seu nom a la brillantor gris metàl·lica del seu cos. En els últims anys s’ha detectat un augment d’infestacions d’aquest insecte i per tenir un bon èxit amb el tractament cal tenir un coneixement detallat de l’espècie, així com del seu cicle i estil de vida.
Les principals espècies són Lepisma saccharina i Ctenolepisma longicaudatum:
Lepisma Saccharina és de color platejat i mesura aproximadament 10 mm de longitud. La seva activitat és nocturna i habita en espais amb humitat elevada (aprox. 70%) com ara banys i lavabos. És més molest que nociu però ocasionalment pot causar danys en els aliments.
Ctenolepisma longicaudatum és de color fosc i una mica grisenc, mesura aproximadament 13-15 mm de longitud, amb antenes i cèrcols més llargs. La seva activitat és nocturna i habita en espais amb condicions normals pel que pot aparèixer en qualsevol habitació. Sovint causa danys en els aliments.

Biologia

El peixet de plata és un insecte sense ales, mesura de 10 a 15 mm de llarg i de diferents tons de gris, des de molt clar fins a gairebé negre. Es troben gairebé exclusivament en edificis, requereixen una temperatura mínima de 20 ° C per desenvolupar-se (encara que la temperatura òptima per a desenvolupar-se és d’aproximadament 24 ° C), i quan la temperatura disminueix per sota de 16º ja no consumeixen aliments i deixen de créixer, no muden la pell. Poden viure fins a 7-8 anys i el nombre mitjà d’ous posats per una femella en un any és de 56 (en laboratori).

Comportament

Els peixets de plata poden córrer ràpid i són bons escaladors. Poden recórrer llargues distàncies a la recerca d’aliment i quan la troben romanen a prop. Passen la major part del temps amagant-se en l’interior de les seves fonts d’aliment o entre elles.
Necessiten quantitats d’aliment molt petites. Sobretot hidrats de carboni, i proteïnes que troben a la cola, paper de paret, pintura, roba, llibres, aliments vessats, insectes morts.

Com controlar el Peixet de Plata?

La PREVENCIÓ, la INSPECCIÓ i el MONITORATGE són mesures que faciliten el tractament  posterior.
Com a mesures de prevenció és important detectar si hi ha restes d’aliments, mantenir-los en recipients hermètics així com reduir la humitat i reparar qualsevol fuga en canonades que propiciïn major humitat.
Abans del tractament s’ha de fer una inspecció acurada ja que habiten en varietat de refugis per la qual cosa sol ser un problema en banys, cuines i inodors (i en àrees on hi ha fuites d’aigua). I també pot ser un hoste a sales d’estar, àrees públiques i trasters.
Per altra banda, es pot realitzar un monitoratge col·locant trampes a la nit quan són més actius.

Tractament

El tractament per part dels professionals de control de plagues es pot realitzar mitjançant polvorització en esquerdes i possibles llocs de refugi. Però aquest tractament pot ser difícil ja que els insectes viuen molt amagats i associats amb materials de paper.
Per aquest motiu, el tractament amb esquer en gel és una alternativa molt recomanable per ajudar en aquest tipus de plaga. Aquest esquer s’aplica a les zones afectades, fent que els peixets de plata es trobin amb ell i se’n alimentin.
S’han realitzat estudis que demostren l’eficàcia del tractament amb esquer en gel, en els quals una setmana després del tractament no es van observar més peixets de plata i la mitjana de reducció per recompte en els paranys va ser del 93%.